Péntek, 2022-01-21, 02:02
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Főoldal | Regisztráció | Belépés                                                                     
Keresés
Naptár
«  Január 2022  »
HKSzeCsPSzoV
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Felhőkép Hőtérkép
Partnereink

Körkérdésünk
Láttad a "Hiszem ha látom" bemutatót?
Összes válasz: 34
Társoldalak:
 • Országos Mentőszolgálat
 • Mentődolgozók Önálló Szakszervezete
 • Magyar Légimentők
 • Oktatási portál
 • Facebook oldalunk
 • Bácsalmás honlapja
 • Bácsalmás Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság
 • Fő Támogatóink  Mentett bejegyzés
  Statisztika

  „Bácsalmási Mentő Alapítvány” – Alapítvány az emberi élet mentésének szakszerű ellátásáért,

  Bevezető

                  Manapság már szinte elengedhetetlen hogy egy mentőállomásnak vagy bármely egészségügyi szolgáltatást nyújtó intézménynek, egységnek alapítványa, egyesülete legyen. Nincs ez másként a bácsalmási mentőállomással sem. Itt sokakban felmerülhet a kérdés, - van a bácsalmási mentőknek alapítványa? A kérdés jogos. A válasszal ne szaladjunk előre. Előbb szeretnék néhány gondolatot megosztani.

  Előzmények

  Adomány a Bácsalmási Mentőállomásnak

  A bácsalmási Mentőállomásról kevesen tudják, hogy létezik. Általában csendben némán áll az épület, és csak ha baj van, akkor tudatják a „fájó” szirénával hallatva, hogy itt vannak és segíteni sietnek a Mentők! A Mentőállomás 1982 óta áll a jelenlegi helyén. Az utóbbi években átesett egy felújításon, mely kapcsán az épület több pontja is korszerűsödött. A kocsipark is jól felszereltnek mondható. Mindkét autón van defibrillátor, és több a sürgősségi ellátásban nélkülözhetetlen diagnosztikai és rögzítő eszköz, melyek segítségével végezzük az általunk ellátott betegek sérültek ellátását. Továbbá található egy úgynevezett Cardiobeeper is, mely segítségével közvetlen kapcsolatban vagyunk a Szegedi Szívcentrummal, így az általunk küldött EKG jelet kardiológus szakorvos vizsgálja, és indokolt esetben azonnal fogadja a beteget Szegeden! A készülék segítségével nagymértékben csökkenthető az infarktus okozta elhalálozás aránya a térségben. Nagy hálával tartozunk a helyi vállalkozóknak, akik adományaikkal, felajánlásaikkal megkönnyítik a munkát mindennapjainkban. A tavalyi évben az Országos Mentőszolgálat Alapítvány végzett nagy sikerű gyűjtést magánszemélyektől és a vállalkozóktól egyaránt, melynek eredménye több mint 1.000.000. forintértékű eszközt jelentett a pici mentőállomásnak. A jótékonykodás azonban itt nem ért véget!  Az ELECTRO-CONFORT MŰSZAKI ÁRUHÁZTÓL azóta is folyamatosan érkeznek az adományok: egy ventillátort kaptunk, amely a nyári kánikulában hűsítette a levegőt és segített elviselni a nagy hőséget, illetve egy mosógépet, melynek segítségével az egyenruha mosása helyben elvégezhető. Természetesen a köszönet mindazoknak jár, akik támogatnak bennünket.

  Ismételten gyűjtésbe kezdtünk, szeretnénk egy elektromos nagykaput, mely segítségével lerövidíthető a kivonulási idő. Az eddig érkezett felajánlásokat ezúton is köszönjük! Reméljük, hogy ha kell, akkor segíthetünk! Hiszen mentőnek lenni nem jelent mást számunkra, mint „Hivatás az életért”!

  Farkas Zoltán

  Mentőállomás vezető

  Bácsalmási Lapok 2012. november. 30. 10. szám”

  A fenti cikk a Bácsalmási Lapok 2012. november. 30-i számában jelent meg, melyet az Mentőállomás vezetője írt. Ez a cikk sokat elárul már alapítványunk indulásának történetéről, okairól de nézzünk még visszább. Már Horvát Zoltán (2002-2006) vezetése alatt is meg- meg fogalmazódott a gondolat egy alapítvány létrehozásáról. Ez a gondolat Szabó Zoltán (2006-2009) vezetése alatt felerősödött, hiszen Zoltán már akkor próbált lépéseket tenni az alapítvány létrehozásában. Sajnos az idő és az akkori helyzet nem segítette munkáját ez irányban, ezért megakadt az ügy. Majd Farkas Zoltán (2009-2015) vezetői kinevezését követően folyamatos átalakuláson ment (megy) át az állomás. Elmondható hogy 2009- től új korszak indult.

   A fenti cikk is tanúsítja, hogy a helyi vállalkozók erői már több ízben biztosították az állomásunkat támogatásukról támogatásaikkal. Az Országos Mentőszolgálat alapítványa is segített már, de még hiányzik egy apró momentum, és ez nem más, mint maguk a lakosok. De ne rohanjunk!

  Kis történelmi kitekintő:

  A rendszerváltás előtt az államhoz tatozó egészségügyi intézmények és magának az egészségügynek többé, kevésbé de mindene megvolt és mindent maximálisan támogatott és tartott fent az állam. Ez azt jelentette, hogy pénz volt mindig. De hogy honnan az nem volt lényeges.

  A rendszerváltás után más lett a helyzet. Az állam nehezen tudja finanszírozni a nonprofit egészségügyi szervezeteit, intézményeit. A helyzet nehezedett. A szervezetek, intézmények más finanszírozás után kezdtek nézni, segítségre volt (van) szükségük. Az évek alatt alapítványok, egyesületek kezdtek létrejönni, azzal a céllal, hogy segítsenek támogatást szerezni, majd összefogni, hasznosan elosztani ezeket a támogatásokat.

  Napjainkra az Országos Mentőszolgálat állomásainak közel 85 százalékának van már valamilyen formában alapítványa, egyesülete, ami segít az adott állomást és annak dolgozóit, és elsősorban a mentést támogatni.

  Bács-Kiskun Megyében már mindegyik állomás rendelkezik alapítvánnyal, egyesülettel, Bácsalmás lemaradt erről a listáról. Teltek az évek állomások fejlődtek eszközöket fejlesztettek (fejlesztenek), oktatásokat bemutatókat tartottak (tartanak). A Fentiekben említett folyamatos tervek ellenére nem jött létre az alapítvány. Ötletek voltak, de nem sikerült a megvalósítás. 2013-ban felcsillant a remény…

  Új szelek…

  2013 – s év fordulópont lett az Országos Mentőszolgálat életében és ezzel párhuzamosan a Bácsalmási Mentőállomás életében is. Amint az a cikkben is elhangzik: „A bácsalmási Mentőállomásról kevesen tudják, hogy létezik. Általában csendben némán áll az épület, és csak ha baj van, akkor tudatják a „fájó” szirénával hallatva, hogy itt vannak és segíteni sietnek a Mentők!” Sajnos igen egy szürke folt voltunk 2013- ig. Bácsalmáson. Kicsit visszatekintve 2010-es évek környékére, megemlíthetjük, hogy a Mentőállomás akkoriban átesett egy kisebb felújításon és vele együtt az eszközpark is fejlődött, de ez csak csepp volt a tengerben.

  2013-ban az Országos Mentőszolgálat sikerrel pályázik az Európai Unió TIOP 2.2.1 pályázatára, amivel közel 11 milliárd forintot nyer el.

  Ebből az összegből állomások felújítására is sor kerül. Nagy szerencse áll a Bácsalmási Mentőállomás mellé, hiszen kap ebből az összegből a felújításra. Mind e közben folyamatos átszervezések folynak a Mentőszolgálatnál. Újítják a mentésirányítási rendszert. Új Mentőgépkocsikat vásárolnak. Új megbízott majd későbbiekben kinevezett Főigazgatója lesz a Mentőszolgálatnak Dr. Burány Béla személyében. Mind ezek következtében a kicsiny szürke állomás megpezsdül Bácsalmáson.

  Lehetőségek.

  Többen felkapják fejüket a felújítási munkálatok megkezdésére. A lakosságból többen jelzik adományozó szándékukat. Ezek összessége megpezsdíti a Mentőállomás dolgozóit is. Úgy határozunk, hogy nekifutunk, létrehozunk egy bácsalmási alapítványt, ami segít a megújulásban. Meglovagolva a hullámokat 2013- ban elkezdődik a háttérben az alapítvány létrehozásának, feltételeinek a felkutatása. Minden lehetőséget megragadunk és hosszú évtizedek után mindannyian lelkesedünk az újért.

  Az Alapítvány!

  Visszakanyarodok picit a kezdetekhez. Mint ahogy azt korábban már említettem többször az évek során fel- fel merült az alapítvány létrehozásának gondolata. Látván hogy azokon az állomásokon ahol már van és működik. Nagyon sok fejlesztést tudtak megvalósítani, az eszközpark folyamatosan frissül, bővül és az állomás és a dolgozók is fejlődnek.

                  Eljött tehát az idő hogy mi is rálépjünk erre a sikeres ösvényre. Az Országos Mentőszolgálat hozta fejlesztési, fejlődési, átalakítási, átalakulási hullámot meglovagolva, elkezdtünk mi is tervezgetni.

                  Első lépésként megfogalmaztuk céljainkat. Nézzük, mi is a célunk? Mint a fent említett cikkben is írta állomás vezető bajtársunk „A bácsalmási Mentőállomásról kevesen tudják, hogy létezik. Általában csendben némán áll az épület.” Ez nagyon is igaz! Sajnos! Hiszen igaz hogy mentünk és segítünk a bajba jutottakon, de ezt csak ők tudják. 1958-as nagy összefogás óta sem az önkormányzattal sem a járás településeivel sem a Mentőállomáshoz tatozó körzet településeivel nincs szoros kapcsolatunk. Nincs stratégia együttműködés. Nincsenek rendezvényeink. Nem ismernek minket a lakosok és nem is tudják, miről szól a „mentős élet”. Nincs rendszeres kapcsolatunk a közintézményekkel. Sajnos nem kérnek a segítségünkből, mert nem tudják, hogy kérhetnek, nem tudják, hogy segítünk, és nem tudják, hogy megtanítjuk az elsősegély metodikáját. Mind ez megoldása elsők közé kerül, mint cél. De ez csak csepp a tengerben, hiszen számos más hiányosság is van.

                  Eszközök! Igen az életmentés mindenek előtt, de mivel? Napi szinten megoldjuk és természetesen a tudásunkhoz mérten kimagaslóan elvégezzük a mentési feladatainkat a meglévő eszközeinkkel. De XXI. században élünk. Számos rendkívül praktikus és nagyon professzionális eszköz létezik a világon, sőt, a Mentőszolgálat berkein belül is. Ne említsek mást, mint pl. a „Lukas” automata mellkas kompressziót végző eszközt, vagy ide tartozik a Vákuum sin, vagy akár az „LSU” automatikus leszívó eszköz, vagy akár a gyermek KED mellény, és sorolhatnám a végtelenségig. Mindezek megteremtéséhez is kell pénz és ugyan nélkülük is tudunk menteni, de ezekkel és még számos korszerű modern mentési eszközzel még professzionálisabban és biztonságosabban lehet végezni a munkánk, természetesen az emberi élet és egészség védelmét még jobban elősegítve.

  A Cardiobipper (TTEKG) a 2012- es cikkhez képest már mind 2 autónkban megtalálható és aktívan használjuk a minden napokban. Tehát összefoglalva az eszközpark fejlesztése is a céljainkban kell, hogy szerepeljen.

  Itt nem állhatunk meg semmiképpen! És most egy kis kitekintés ismét. Bizonyára sokaknak ismerős az, hogy Eset kocsi/Rohamkocsi, vagy Mentőorvosi autó (MOK). Az Eset/Roham és MOK autókon Mentőtisztek (Oxyológus Orvosi szintű szaktudással rendelkező személy) Mentőorvosok teljesítenek szakápolókkal szolgálatot. Bácsalmás közelében Baján Eset kocsi/MOK, Kiskunhalason Eset kocsi teljesítenek szolgálatot. Ezek a magasabb kompetenciával rendelkező mentőegységek naponta rohannak súlyosabbnál súlyosabb esetekhez, de és sajnos elkerülhetetlen hogy másodlagos szolgálatot is teljesítenek, ami azt jelenti, hogy a súlyos, általában intubált/gépi lélegeztetett betegeket kell szállítaniuk egyik kórházból a másikba és sok időt elvesz számukra. De ez elkerülhetetlen. Ilyenkor, pl. ha Bácsalmáson egy magasabb kompetenciával rendelkező egységre van szükség, akkor az irányítás kénytelen Mentőhelikoptert vagy a Baján részidőben szolgálatot teljesítő MOK autót küldeni. Mind két esetben ez nagyon jó, de minimum 20 perc kell, hogy kiérkezzenek Bácsalmásra. Természetesen a helyi ügyeletes és háziorvosi szolgálat a helyszínre siet a helyi mentős bajtársaknak segíteni. Sokat gondolkoztunk mi is lenne hasznos számunkra, hogy a mentést még professzionálisabban tudjuk elvégezni. Tudjuk a saját bőrünkön tapasztalva, hogy szükség lenne egy Bácsalmáson is szolgálatot teljesítő Eset kocsira. Vagy mégsem? De igen csak nem feltétlen az Eset kocsi a megoldás. A statisztikáinkat böngészve, és mert, hogy az Eset kocsikat kénytelenek másodlagos szállításra is küldeni az irányítók, ezért úgy gondoljuk, hogy a rendszeres MOK (Mentőorvosi kocsi) lenne a legcélszerűbb megvalósítani. Ez az egység egy rendkívül gyors sportkocsiból áll, amin egy szakápoló-gépkocsivezető és egy Mentőorvos és vagy egy Mentőtiszt teljesít szolgálatot. Egy intenzív osztály műszerparkjával, egyenértékű eszközparkkal felszerelve. Ez az egység párhuzamosan a bácsalmási mentőautó és személyzetével kiérkezik a helyszínre és abban az esetben, ha szükséges a MOK autó felszerelését áthelyezve a Mentőbe, a beteget, a Mentőorvos és vagy Mentőtiszt kíséretében a Mentőautó szállítja be a legközelebbi kórházba. Ez a megoldás a legcélszerűbb, hiszen mindig készen áll és nincs meg az a lehetőség, hogy éppen másik intézménybe szállít, amikor szükség van rá. Ilyenkor joggal merül fel a kérdés, hogy ha épp beteggel be a kórházba tart, és máshol is szükség van, rá akkor hogyan segít. Erre egyszerű a válasz. Nem feltétlen kell az orvosnak is a kórházba menni. Sok esetben az orvosi ellátást követően teljesen stabil állapotban lehet a beteget beszállítani a kórházba minek a felügyeletét egy mentőszakápoló maradéktalanul az orvos nélkül is el tudja látni. Így már máshol is bevethető a MOK egység. Tehát fő célunk egyike ez a bizonyos MOK (Mentőorvosi kocsi) beszerzése, amit csak az alapítvány képes elősegíteni.

  Az imént megemlített célok megfogalmazódását követően, már biztos volt, hogy létre kell hoznunk az alapítványunk. Mind ezt megerősítendő bejött egy hölgy a Mentőállomásra, - éppen akkor, amikor a legnagyobb felfordulás közepette teljesítettünk szolgálatot és a felújítási munkákat elősegítve, két mentés között az állomáson pakoltuk ki a berendezést- és az mondta: „elnézést kérek, de mindenhol kerestem a Bácsalmási Mentők Alapítványától a számlaszámot/adószámot és semmit nem találtam, hova tudok felajánlást tenni?” Szomorúan és ugyanakkor szemrehányóan egymásra néztünk és kicsit pironkodva azt válaszoltuk „sajnos még nincs, de most dolgozunk rajta” ekkor már tudtuk, hogy igen már 100% hogy megcsináljuk. Lesz a Bácsalmási Mentőknek Alapítványa!

  Így leültünk és pontról pontra megfogalmaztuk céljainkat!

  Idézet a Bácsalmási Mentő Alapítvány Alapítói Okiratából:

  • A térségben történő beteg- és mentő ellátás szakmai színvonalának emelése és jobb ellátása,
  • Sürgősségi beteg- és mentő ellátás, életmentés jobbá tétele, korszerűsítése fejlesztése, segítése.
  • Emeltszintű sürgősségi ellátáshoz és az emberi élet mentésének szakszerűbb ellátásához szükséges feltételek, eszközök, járművek, beszerzése, megteremtése.
  • Ennek biztosítására szakmai továbbképzések szervezése, szakmai fejlődést elősegítő anyagok, eszközök beszerzése
  • A térség lakosságának elsősegélynyújtáshoz való hozzáállásának és ismeretének tudatosítása, fejlesztése és az ehhez szükséges eszközök, oktatási anyagok beszerzése,
  • Az elsősegélynyújtás területén a Közintézmények támogatása és az ott dolgozók oktatása képzése.
  • A mentési műszerpark fejlesztése, eszközvásárlás finanszírozása.
  • bácsalmási Mentőállomás fejlesztése és a dolgozó személyzet munkakörülményeinek javítása.

  Mind ezt figyelembe véve kívánunk tevékenykedni.

  Ezek után egy akadállyal találtuk szemben magunk. Az alapításhoz szükség van pénzre. De nekünk nincs. Ezért már az elején segítségre volt szükségünk. Nem tudtunk mást kitalálni, mint hogy megkeressük a helyi vállalkozókat, akik segíthetnének. Nagy meglepésünkre és örömünkre mindenki készségesen adakozott. A lentiekben olvasható a támogatók nevei.

  Össze jött a szükséges összeg, megvan az alapítói okirat, és az alapítvány felügyeleti szerve is, ami nem más, mint a kuratórium. Az alapító és a kuratóriumi tagok névsorát is a lentiekben olvashatják.

  Nincs már más, mint hogy beadásra kerüljenek a dokumentumok, az alapítvány bejegyeztetéséhez.

       2014 április 28 -án benyújtottuk a Kecskeméti Törvényszékhez az alapítvány bejegyzése iránti kérelmünket. Többszöri hiánypótlás után a Kecskeméti Törvényszék elrendelte a Bácsalmási Mentő Alapítvány bejegyzését. Így tehát az alapítványunk is létre jött.

  Végezetül szeretnék válaszolni az elején feltett kérdésre. „- van a bácsalmási mentőknek alapítványa?” A válasz pedig a következő: 

  Tehát igen 2015. április 16. napjától van alapítványa a Bácsalmási Mentőknek!

                                                                                                                                Készítette: Sinka József

                                                                                                                                                        

  Az Alapítvány Alapítója: Dr. Kőhidi Csaba (bácsalmási 1 számú Háziorvosi körzet Háziorvosa)

  A Kuratórium tagjai:

  Kuratórium elnöke: Vicsek János (Mentőszakápoló)

  Tagok: Dr. Kőhidi Csaba

               Farkas Gábor (Mentőszakápoló- Mentőgépkocsivezető)

               Farkas Zoltán (Mentőszakápoló)

               Baranek Ferenc (Vállalkozó)

               Rábl János (Vállalkozó)

               Sinka József (Mentőszakápoló)

      És az Alapítvány kuratóriumának kiemelkedő tagja: Bácsalmás Város mindenkori polgármestere, jelen esetben Németh Balázs

   

   

   

  Akik Támogatnak minket!

    Bácsalmás Város Önkormányzata

   Baranek Ferenc (Vállalkozó)

    Elektro Comfort Műszaki Áruház

   GEIGER BT.

   Bácska Autósiskola

   ORY Computer

  - Üveg-Porcelán-Ajándékbolt Bácsalmás

    Cím: 6430 Bácsalmás, Szent János utca 28

  - PATAKI ÉS TÁRSA Bt. Pataki Péter (Vállalkozó)

   

   

  Copyright MyCorp © 2022 Made by JosoDesign