Vasárnap, 2021-04-11, 17:32
Belépési neved: Vendég | Csoport "Vendégek"Üdvözöllek Vendég | RSS
Főoldal | Regisztráció | Belépés                                                                     
Keresés
Naptár
«  Október 2015  »
HKSzeCsPSzoV
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Felhőkép Hőtérkép
Partnereink

Körkérdésünk
Láttad a "Hiszem ha látom" bemutatót?
Összes válasz: 34
Társoldalak:
 • Országos Mentőszolgálat
 • Mentődolgozók Önálló Szakszervezete
 • Magyar Légimentők
 • Oktatási portál
 • Facebook oldalunk
 • Bácsalmás honlapja
 • Bácsalmás Önkormányzati Tűzoltó Parancsnokság
 • Fő Támogatóink  Mentett bejegyzés
  Statisztika
  Főoldal » 2015 » Október » 29 » Elvesztett csaták, avagy az időfaktor!
  17:16
  Elvesztett csaták, avagy az időfaktor!

  Elvesztett csaták, avagy az időfaktor!

   

  Nem lehet elégszer elmondani és felhívni a figyelmet a mindennapi életünkben megjelenő az egészségünket és sokszor az életünket veszélyeztető jelekre.

                  A legfontosabb jelek életünkben az egészségünk romlására figyelmeztető jelek. Sajnos sokan ezeket a jeleket figyelmen kívül hagyják. Egy esetleges fejfájás, szédülés, mellkasi panasz megjelenésekor csak legyintünk, nem figyelünk a tünetek részletességére, mondván: - majd átmegy, elmúlik -, azonban ez sokszor, nincs így vagy ha így is történik az egy későbbiekben komollyá váló betegség előjele lehet.

                  Hajlamosak vagyunk a mindennapi életünkben az utolsó pillanatokra hagyni fontos teendőket. Nem vagyunk tisztában azzal, hogy egy kialakult szívinfarktus, stroke (agyérkatasztrófa) következtében kiemelt szerepe van az időnek. Ezen betegségek kezelését a lehető legrövidebb időn belül meg kell kezdenünk. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy minden ilyen súlyos betegségnek vannak előjelei.

                  Nézzünk pár példát;

  Szívinfarktus, kialakulásáért felelős lehet,

  Stroke (nem csak vérzéses), kialakulásáért felelős lehet

  -Magas vérnyomás

  -Dohányzás

  -Rendszeres alkoholfogyasztás

  -Elhízás

  • Magas koleszterinszint (labor)
  • Magas trigliceridszint (labor)

  -Stressz

   

  -Magas vérnyomás

  -Dohányzás

  -Rendszeres alkoholfogyasztás

  -Elhízás

  • Magas koleszterinszint (labor)
  • Magas trigliceridszint (labor)

  -Ismert szívritmuszavarok

  -Pitvarfibrilláció 

  -Aneurizmák (értágulat)

  -Stressz

   

   

                  Mint látható a kialakuláshoz vezető út szinte teljesen megegyezik, mind két esetben valamilyen rög által elzárt szív vagy agyi területet érintő problémáról beszélhetünk. Mind e mellett a stroke esetében magas kockázatú és rendkívül veszélyes a vérzéssel járó. Ezen betegségek vészhelyzetet jelentenek: azonnali kezelésük az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy illetve a szív károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.

   

  Fő tünetek, amikor azonnal hívjunk segítséget vagy forduljunk orvoshoz!

  Szívinfarktus:

  Stroke:

  • Heves, szorító, szegycsont mögötti fájdalom, amely álkapocsba, bal vállba, karba, lapockába sugározhat

   

  • Gyomortájéki fájdalommal is járhat, a betegnek hányingere van, hány (ebben az esetben fontos, hogy ez a tünet ne terelje el figyelmünket az emésztőszervi betegségek irányába!!!)

  FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY A GYOMORTÁJÉKI FÁJDALOM, HÁNYÁS ÖNMAGÁBAN MÉG NEM JELENT AZONNALI INFARKTUST VAGY ANNAK TÜNETÉT, AZONBAN A TÖBBI TÜNETTEL TÁRSULVA AGGODALOMRA AD OKOT ÉS AZONNALI KIVIZSGÁLÁST IGÉNYEL!

  • Gyengeség, légszomj

   

  • Hideg verítékes bőr

   

  • Halálfélelem

   

  • Általában alacsony (!!!) vérnyomás és gyér pulzus

   

  -Az arc, a kar, vagy a láb általában egy oldalon fellépő hirtelen érzéketlensége, az egyik testfél zsibbadása (határozott vonal húzható a zsibbadó és a nem zsibbadó testfél között), az egyik oldali végtagok gyengesége vagy bénulása.

  -Hirtelen kialakuló beszédértési, szótalálási vagy hangképzési zavar (aphasia).

  -Hirtelen elhomályosuló látás (akár a megvakulásig is), kettős látás, vagy látásélesség gyors csökkenése.

  -Hirtelen kialakuló szédülés, egyensúlyvesztés, mozgási zavarok.

  -Minden előzmény nélküli, szokatlan jellegű erős fejfájás, melyhez nyaki merevség, arcfájdalom, a szemek között megjelenő fájdalom, hányás és tudatzavar társulhat (ez kimondottan a stroke egy speciális típusára, az ún. subarachnoideális vérzésre jellemző).

  -Zavartság, memóriazavar, a térbeli tájékozódás, illetve az érzékelés zavara.

  Cukorbetegségben szenvedők a fájdalommal járó tüneteket nem, vagy csak már késve érzékelik a cukorbetegséggel járó neuropátia (cukor „megrágta” az idegszálakat) miatt !!!


  Ezen tünetek megjelenésekor azonnali segítségre van szükség, ne várjunk órákat, várjunk perceket, és nagy levegő után hívjunk 104-et.

  Figyelembe kell vennünk, hogy egy elzáródott ér az agyban sejtpusztulást, agyi állomány elhalását okozza. A szív ereinek elzáródásakor a szív adott területén szívizom elhalást okoz. Mind két esetben a folyamat visszafordíthatatlan. Stroke esetében egy elzáródott ér okozta terület elhalás, rokkantságot (bénulást), szellemi leépülést, látás, hallás, beszédkészség elvesztését, tartós tudatzavart, végső esetben halált okozhat. Ugyanakkor a vérzéssel járó stroke esetében, bénuláson túlmenően, kómát, teljes szellemi leépülést és halált okozhat. A szívinfarktus esetében az elhalt szívizom a szív teljesítésének csökkenését, állandó keringési zavarokat, szívhalált, halált okoz!

                  A vérzéssel járó stroke kezelése többnyire műtéttel oldható, de sajnos javulás esélye minimális. Ellenben az elzáródás okozta stroke lizissel (rögoldással) kezelhető amennyiben a tünetek megjelenésétől számított 3 órán belül fordulunk segítségért és kerülünk megfelelő kezekbe. Figyelembe kell itt is venni azt, hogy a 3 óra a teljes időkorlátja a sikeres kezelésnek melybe bele tartozik a kórházba szállítás és a koponya CT is (elengedhetetlen a diagnózis igazolásához és az elzáródás helyének pontos meghatározásához) ehhez azonban a korai felismerésre és a mihamarabbi orvosi segítség kérésére van szükség. Nem várhatunk, mondván – van még időnk. Az időben kért és kapott segítség akár teljes felépüléshez is vezethet, ellenkező esetben a tünetek életvégig megmaradnak.

                  Szívinfarktus esetében is nagyon fontos az idő, az elzáródás visszafordítható! Azonban a mentő (helikopter) kiérkezéséig és az úgynevezett PTCA (szívkatéteres - szívkatéterezés egy nagy tűszúrással a jobb csuklónál vagy a combverőéren keresztül a szívet körülvevő úgynevezett koronáriás érhálózatba felvezetett katéteren keresztül az elzáródást oldják -) laborba szállításig eltelt időt is figyelembe kell venni. A helikopteres szállítás mind amellett, hogy a repülés élményét is nyújtja, de jelentős időnyereséget jelent a kezelés szempontjából a PTCA laborban, ezzel jó esélyt adva a gyógyulásra. Amennyiben a tünetek megjelenésekor nem kérünk azonnali segítséget és az előbb említett kiérkezési, ellátási és szállítási időt nem vesszük figyelembe, akkor az idő múlásával az adott elzáródott terület elhal és a károsodás visszafordíthatatlanná válik. Szívhalál, halál következhet be!

  Az  a  csata elveszett, azok számára, aki szívhalált hal, aki rokkant lesz a jelentős szívizom elhalás miatt, akinek a fél oldala béna marad, és aki a stroke-ba belehal.

  Sinka József

  Megtekintések száma: 946 | Hozzáadta:: joso | Helyezés: 0.0/0
  Összes hozzászólás: 0
  Hozzászólásokat csak regisztrált felhasználók írhatnak.
  [ Regisztráció | Belépés ]
  Copyright MyCorp © 2021 Made by JosoDesign